När man hyr en lägenhet så är det allt som oftast hyresvärden som står för det mesta. Det från att se till att då och då måla om eller tapetsera om till att laga trasiga saker. Är det så att du själv vill göra något i din lägenhet, som kan påverka utseendet, så är det alltid ett måste att först fråga om lov. Ofta är det helt ok att du på egen bekostnad målar om eller tapetserar om, så länge det görs på ett fackmässigt sätt. Om du gör det slarvigt, eller valt extrema färger och inte åtgärdar det innan flytt så kan du dock bli återbetalningsskyldig.

Hur är det med hushållsmaskiner?

Det vanligaste är att det finns allt du behöver ha i en hyresrätt. Det är då kyl, frys och spis. Dessa kan du ibland byta mot egna, men även då måste du fråga. Är det så att det finns en tvättstuga, men du ändå känner att du vill installera en tvättmaskin i lägenheten så ska även det frågas om. Det är olika regler kring avlopp och el för olika fastigheter. Om du får installera egen tvättmaskin, se då till att jämföra olika tvättmaskiner på tvattmaskin-test.se. Det för att hitta bästa modellen.

Diskmaskin då?

Ibland kan det vara förberett i köket så att det är möjligt att sätta in en egen diskmaskin. Ofta är det helt ok att sätta dit en bänkdiskmaskin som kopplas enkelt till kranen, eftersom det inte är en fast installation. Tänk på att inte diska dina japanska kockknivar i diskmaskinen bara. Är det en större diskmaskin du önskar, som kräver en installation, så är det även här bra att höra med hyresvärden.

Större möjlighet i bostadsrätt

För dig som gillar att göra om och vill slippa fråga om lov, så kan det vara värt att köpa en egen bostadsrätt, eftersom du då har större möjlighet till att göra dessa saker.