Har din ugn gått sönder och är du på jakt efter en ny? Eller vill du helt enkelt bara uppdatera din gamla slitna ugn? Det finns mycket att tänka på. Här kommer lite tips med saker som är bra att ha i åtanke i val av ny ugn!

Vilka ugnar är populära?

Börja med att ta reda på vad andra tycker om sina nya ugnar. Studera listor för att hitta bäst testade ugnar hos kunder. Om många är nöjda med sin ugn är det ett tydligt tecken på att den faktiskt är bra. Kunder ljuger inte – företag gör det ibland.

Olika typer av ugnar

Det finns olika typer av ugnar och de skiljer sig en hel del mellan de olika typerna.

  • Varmluftsugn – med denna typ av ugn kan du använda flera olika plåtar samtidigt i ugnen. Tack vare att luften cirkulerar blir maten tillagad samtidigt.
  • Ugn med ångfunktion – fördelen med denna typ av ugn är att maten blir saftigare.
  • Ugn med mikrovågsfunktion – en kombination av mikro och ugn.

Ljudnivå och energiförbrukning

Alla ugnar måste märkas med dB, välj en tystgående ugn om det är möjligt. Det är irriterande med en högljudd ugn som stör i konversationen medan du bakar eller lagar mat.

Ugnar märks från A till G gällande energiförbrukning. A står för låg energiförbrukning och G för hög. För både miljön och din elräkning är det bäst att välja en ugn med låg energiförbrukning.

Voltantal varierar

Voltantalet varierar mellan 230 V ända upp till 400 V. I radhus och villor är det vanligare med 400 V medan i lägenheter installeras oftast ugnar med 230 V. När det gäller integrerade ugnar är voltantalet oftast 230 V.

Storleken har betydelse

Ugnar delas in i tre olika storleksgrupper. Volymen visar på hur mycket ugnen rymmer.

  • Små ugnar har en volym på upp till 35 liter
  • Medelstora ugnar har en volym mellan 35 liter och upp till 65 liter
  • Stora ugnar har en volym över 65 liter

 

Bredden kan variera mellan 45, 60 och 70 cm, höjden går att reglera om ugnen har höj- och sänkbara ben.

Installation – försiktig om du gör det själv

Om din nya ugn har en vanlig stickkontakt kan du enkelt installera den själv. Det är bara att stoppa kontakten i ett vägguttag och placera ugnen på rätt plats.

Om ugnen däremot inte kommer med en förberedd stickkontakt måste du kontakta en elektriker för installation. Det är olagligt att utföra denna installation på egen hand.

Glöm inte bort att även färgen på din nya ugn spelar roll då den ska passa in i köket!