Att välja rätt madrass är ett stort steg mot att hjälpa dig att sova bättre. Att köpa en ny säng är en individuell process. Det som fungerar för en person kanske inte gäller en annan. På BEDzzz.se kan du hitta en mängd olika info om madrasser, sängar och mycket mer.

Att hitta rätt produkt handlar också om mer än bara vad som ligger inom din prisklass. Du måste överväga andra viktiga konstruktionsfaktorer som kan påverka hur en säng kommer att kännas och prestera specifikt för dig. Plus, med så många tillgängliga madrassalternativ, att veta vad du ska leta efter hjälper dig att begränsa listan.

Vad ska du tänka på när du väljer madrass

Du bör välja en madrass som gör att din ryggrad förblir ryggrad i linje när du ligger ner. Din sömnposition, kroppstyp och personliga preferenser för känsla och material kommer alla att spela en roll för att avgöra vilken madrass som är bäst lämpad för dina behov. Du vill också överväga kostnad, bekvämlighet, hållbarhet och eventuella sömnproblem. Dessa problem kan vara att du sover varmt, har ont i ryggen eller ofta blir väckt av din sovande partner.

Madrassernas fasthetsnivåer

Madrasser beskrivs oftast som mjuka, medium, medelfasta eller fasta. Medium till medelfasta sängar är de mest populära eftersom de passar en lång rad behov. När du väljer ut din fasthetsnivå är det viktigt att ta hänsyn till både din sömnposition och kroppstyp.

Sömnposition

Sidosovare: Detta är den vanligaste föredragna positionen och den som läkare vanligtvis rekommenderar för att undvika ryggsmärtor. De bästa madrasserna för sidosovare har mjuka till medelhöga fasthetsnivåer eftersom de hjälper till att hålla din ryggrad i linje. Om det är för hårt kan det sluta med att du trycker för mycket på dina höfter och axlar.

Magsovare: En fastare madrass är mer lämplig för alla som gillar att sova på mage: Du vill inte att dina tryckpunkter ska sjunka in för långt i denna position.

Ryggsovare: Medium fasthet är idealisk i detta fall. Om din madrass är för mjuk eller för fast i detta läge riskerar du att inte ha rätt inriktning.

Kombinerad sovare: Satsa på medelhård fasthet för att på bästa sätt stödja dina olika positioner om du rör dig på natten.

Kroppstyp

Tyngre kroppsvikter: En fastare madrass är bäst för tyngre kroppar eftersom mer vikt innebär mer tryck på sängen. För mycket tryck kan få sängen att sjunka in och äventyra ryggradens inriktning, vilket leder till ryggsmärtor.

Lätta kroppsvikter: Mindre ramar är bättre lämpade med en mjukare madrass eftersom de inte pressar sängen lika mycket. Om sängen är för fast kommer den inte att sjunka in tillräckligt för att lätta på trycket på lederna.