Att välja glasögon för att korrigera lässynen kan kännas som en överväldigande upplevelse. Det finns så många val av bågar, linser och beläggningar. Utöver att det ska vara snygga läsglasögon så bör de ju även vara rätt sorts glas i dem. Besök gärna en ögonläkare eller optiker för att ta reda på om du behöver receptbelagda glasögon. Din läkare eller optiker kommer att genomföra en enkel, smärtfri undersökning för att fastställa ditt recept. När du har fått ditt recept, så kan du köpa ett par läsglasögon som är gjorda just för dig.

Hur vet du att du behöver läsglasögon?

Hur vet man då att det är dags att gå till en optiker för att skaffa läsglasögon? Här nedan är fyra tecken på att det kan vara dags.

Du kan ha presbyopi

Om du är över 40 år kommer dina ögon att ha gjort en hel del. Medicinskt sett kommer de använda musklerna i den mjuka linsen i ditt öga att ha börjat försvagas. Under tiden kommer din mjuka ögonlins att ha börjat stelna; ett helt vanligt tillstånd som kallas presbyopi eller ålderssynthet.

Denna visuella försämring sker gradvis över tiden. Suddigt fokus på närläsning är de tydliga tecknen på ålderssynthet och läsglasögon är det perfekta sättet att rätta till detta.

Dina ögon blir lätt trötta

Att läsa inom 35 cm från dina ögon betraktas som närfokus. Att bläddra i din bok, surfplatta eller mobil kan ha blivit lite påfrestande och kan få dina ögon att känna sig riktigt trötta.

Din uppkomst av ålderssynthet gör att närläsning är extra hårt för dina ögon. Det som tidigare var en lätt uppgift är nu svårare för dina ögon. Det kan göra att dina ögon känns sömniga eller ansträngda om du läser en längre tid. Det eftersom att de jobbar hårdare för att fokusera.

Svårt att se efter mörkrets inbrott

Även med alla lampor på, då kämpar du fortfarande för att se saker på nära håll. Du gissade rätt, det är ännu ett symptom på ålderssynthet. Med tiden kommer ditt mörkerseende att sakta ha börjat försämras. Svagt upplysta miljöer som restauranger och deras oupphörliga små menytyper är svåra att se tydligt.

Du får huvudvärk

Huvudvärk kan även det vara ett tecken på att du har svårt att se att läsa. Det kan vara när du sitter med en bok eller framför datorn. Då kan det vara läge att skaffa dig läsglasögon.