Har du tänkt ordna en fest i dett eget hem för att fira jul, nyår eller kanske en familjemedlems födelsedag? När man bjuder hem gäster är det mer man behöver tänka på än om man träffas på en restaurang och därför kräver det lite planering. Vi hjälper dig med våra bäst tips och tricks för festen!

Gästerna

Börja med att skriva en lista över hur många personer du kommer att bjuda och planera exakt var festen ska äga rum. Om du har en stor trädgård och är det utmärkt för en sommarfest, men om ni firar på vintern bör du kolla så att alla får plats runt matbordet och du har rätt antal stolar. Skicka gärna en mer formell inbjudan som ett kort, om du vill att gästerna är punktliga och dyker upp samma tid. Med ett kort kan du även ange festens tema.

Tema

Vem älskar inte temafester? Genom att välja att tema för festen kan du skapa en meny, dekorera och välja musik enligt samma stil. Du kan även be gästerna klä sig enligt ditt tema, om du till exempel firar en födelsedag med asiatiskt tema, hollywood-tema eller varför inte en hattfest, där alla gäster ska bära en valfri huvudbonad. Om ni firar jul eller nyår kan du be gästerna klä sig i något rött eller kanske mer ”glamouröst” på nyår.

Program

Maten eller middagen har ofta en viktig roll på festen, så vi rekommenderar att du noggrant planerar vad du ska bjuda på. Ut över detta kan det dock vara en bra idé att planera in något program som ett tal, en rolig lek eller till och med ett litet uppträdande.

Presenter

Om ni firar jul eller någons födelsedag är presentutdelning en viktig del av evenemanget. Ställ presenterna på ett bord som blickfång eller dela ut presenter med en rolig lek. De bästa tipsen på presenter och julklappar för alla budgeter hittar du här.